De stora djuren återtar Europas vildmarker

Naturskydd fungerar. Många av Europas stora däggdjur, fåglar och havsdjur har återhämtat sig och klarar sig nu riktigt bra på grund av aktivt miljöarbete. Idag skriver jag om några av dem i Dagens Nyheter: varg, björn, spanska lodjur, stork, sångsvan, havsörn, kaskelot och fjällräv bland annat. Artikeln finns här, men denna gång rekommenderar jag läsning i papperstidningen eftersom bilderna är fantastiska.

Fler fantastiska bilder kommer att visas på fotoutställningen Wild Wonders of Europe, som öppnar i Stockholm på Raoul Wallenbergs torg, Nybroplan, nu på tisdag den 25 juni 2013 och pågår till 29 september. Missa inte den.

Jordbrukets slöseri gör slut på grundvattnet

Ett par tvillingsatelliter som mäter gravitationen från jorden varje månad ser att vi håller på att tömma våra grundvattenreserver alldeles för snabbt. 70 procent av världens vatten används till bevattning i jordbruket. Ska vattnet räcka när vi inom några decennier blir 9 miljarder människor på en mycket varmare planet måste jordbruket ändras drastiskt nu. Och det är bråttom. Läs mer i Dagens Nyheter. Här finns artikeln för ickeprenumeranter den 16 juni. Här kan prenumeranter läsa den när som helst.

Forskaren Jay Famiglietti, som bland annat tycker att vi måste börja se vatten som olja och börja ta betalt för det efter det värde det har, håller ett mycket intressant TEDx-föredrag om detta: Can We End the Global Water Crisis?

Detta var min sista vetenskapssida i DN för denna gång.

Ryskt gödsel övergöder Östersjön

Seppo Knuuttila hittade en rysk konstgödselfabrik som ensam dumpade lika mycket fosfor i Östersjön som hela Finland, och blev gripen av säkerhetspolisen. Mer om övergödning av havet, algblomning och tiaminbrist som dödar fisk och fågel i dagens DN (tillgänglig för alla i 24 timmar, därefter bara för prenumeranter).

Okänd lärare har hittat svaret på primtalsgåta

Yitang Zhang kom till USA från Kina 1985. Han doktorerade i matematik, men fick sedan ta sig fram på jobb på snabbmatsrestauranger och som revisor. De senaste tio åren har han undervisat på ett litet universitet i New Hampshire.

Nu är han över 50, och har just slagit matematikvärlden med häpnad. Läs mer om honom, hans nya bevis och primtalstvillingar i dagens DN. Länken är tillgänglig för alla i 24 timmar, därefter bara för prenumeranter.

Och jo, det är jag som har skrivit artikeln fast det bara står Maria, utan efternamn, under. Jag väljer att tolka det som att DN tycker att vi numera är “on first name basis”.

Tillägg: Matematikprofessor Svante Linusson vid KTH som säger de kloka orden

Den dag det inte finns någon människa kvar som funderar över primtal, då har civilisationen upphört.

i artikeln har kaklat sitt badrum i primtalsmönster. Visst är det snyggt?