Kunskapen trummas in när du sover

Gå och lägg dig och sov om du vill lära dig något på riktigt. Forskare har för första gången sett hur hjärnan lagrar nya kunskaper under djupsömnen, och de blev överraskade av resultatet. Det är också en bra idé att stänga av mobiler, surfplattor och datorer före läggdags. Läs mer i dagens DN: här den 25 augusti, eller här när som helst om du är prenumerant.

Om du vill lära dig något, eller få en insikt, är det allra bäst att du sover.

Yuka Sasaki, professor vid institutionen för kognitions­vetenskap, lingvistik och psykologi i Brown university, Rhode Island, USA.

FN:s klimatrapport: Klimatläckan avslöjar hur illa det verkligen är

I slutet av september kommer FN:s klimatpanel IPCC att ha möte i Stockholm för att sammanställa sin femte rapport om klimatläget i världen. Utkastet till rapporten läckte ut i helgen, och det är ingen munter läsning. Världen blir varmare, isarna smälter, haven blir surare, och panelen har aldrig varit så säker på att det är våra utsläpp som ligger bakom det senaste halvseklets klimatförändringar. Läs mer i min kommentar i DN. Länken är tillgänglig för alla den 22 augusti, därefter bara för prenumeranter.

Sedan i måndags är jag vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Detta är första artikeln som jag skrivit på plats på redaktionen.

Fracking: Den nya gasen – en ödesfråga

Vi lever i gasens guldålder enligt internationella energirådet IEA. Skiffergas, naturgas insprängd i skiffer, kan nu utvinnas och tas upp med hjälp av ny teknik. Plötsligt har priserna på gas rasat, USA har blivit världens största producent av naturgas, och Rysslands ekonomi och världspolitiken rubbas. Men de globala konsekvenserna är större än så, enligt kritikerna. De menar att fracking, tekniken för att ta upp skiffergasen, förgiftar grundvattnet, förstör miljön och människors hälsa och ger enormt stora utsläpp av växthusgaser.

Varenda människa på jorden lever nedströms en skiffergasbrunn. Skiffergasutvinning som pågår just nu i Pennsylvania skadar er i Sverige

säger Anthony Ingraffea, professor vid Cornell university i New York. Läs mer i min artikel i Forskning & Framsteg.