Leka för livet

Att leka är viktigare än någonsin när vi lever i en tid där vi inte längre vet vad barnen behöver kunna för att klara sig i framtiden, enligt lekforskaren Bo Stjerne Thomsen. Lek, även med bra digitala spel, lär barn att lära. Lek med klossar utvecklar logiskt och tredimensionellt tänkande. Men det viktigaste är attityden hos lärare och föräldrar. Två artiklar om detta i DN i dag: här och här den 29 september, och när som helst här och här för prenumeranter.

Haven kan stiga två meter

FN:s klimatpanel IPCC kommer till Stockholm för att godkänna sin femte rapport. Prognoserna för hur mycket haven kommer att stiga är värre än i förra rapporten från 2007, men flera forskare menar att det kommer att bli ännu värre.

Dokumentet som ska diskuteras i Stockholm är den första delen i IPCC:s nya klimatrapport, och beskriver det vetenskapliga läget. Rapporten är tillägnad den svenske meteorologen Bert Bolin, en pionjär inom klimatarbetet, initiativtagare till panelen och dess första ordförande 1988-1997. Läs mer i dagens DN.

IPCChavSMall

Forskningen som får dig att skratta och tänka

I veckan delades IgNobelpriset ut till forskning och bedrifter som först får dig att skratta, sedan tänka. Tre svenskar fick pris i år för upptäckten att dyngbaggar navigerar med hjälp av Vintergatan. Min personliga favorit är nog ändå arkeologen som svalde en näbbmus utan att tugga. Läs mer i dagens DN här den 15 september 2013 och här när som helst om du är prenumerant.

Fast denna gång rekommenderar jag läsning i papperstidningen. Grafikern Stefan Rothmaier har gjort en enastående snygg sida.

Från prisceremonin: Emily Baird, Eric Warrant, Marie Dacke, alla vid Lunds universitet och Marcus Byrne, Sydafrika.

Från prisceremonin: Dyngbaggsforskarna Emily Baird, Eric Warrant, Marie Dacke, alla vid Lunds universitet, och Marcus Byrne, Sydafrika.

Edit: Så här ser uppslaget ut i tidningen:

IgNobelDN

 

 

“Aktiva fäder har mindre testiklar”

Och nu om en amerikansk studie som kommer att få en del uppmärksamhet i dag: ett samband mellan hur storleken på testiklarna och hur mycket män bryr sig om sina barn. Forskarna har undersökt hur hjärnan reagerar på män när de får se bilder på sina barn, mätt männens testiklar och frågat barnens mammor hur ofta papporna badar barnen, tar dem till doktorn och går upp och tröstar dem på natten, och funnit att män med större testiklar tenderar att vara mindre engagerade fäder. (Forskarna kopplar ihop resultatet med att det finns olika strategier att välja för att reproducera sig: man kan skaffa många barn som man tar lite hand om, som fiskar och grodor gör, eller bara några få barn som man visar mycket omsorg om, som hos elefanter.) Sa jag att studien var amerikansk?

Om studien, och om att andra faktorer nog spelar betydligt större roll, kan man läsa här den 10 september och här när som helst om man är prenumerant.

Svenska bränsleceller väckte Obamas intresse

I onsdags fick jag vara med när Barack Obama kom till KTH:s bibliotek för att ta del av tre vitt skilda exempel på svensk miljöteknik: en dunk som renar vatten med hjälp av solljus från familjeföretaget Solvatten, en hybridmotor för bussar från Volvo, och, från själva KTH, bränsleceller. Sent kvällen innan pratade jag med Rakel Wreland Lindström, en av KTH-forskarna, medan hon strök sin blus inför presidentbesöket. I dagens DN skriver jag mer om bränsleceller – en jätterolig teknik som kan ge oss bilar med bara vattenånga i avgasröret, bärbara mobilladdare för fjällturen och miljlövänligare lastbilschaufförer i USA. Bland annat. Läs mer här den 8 september 2013, eller här när som helst om du är prenumerant.

Stöd i skolan livsviktigt för barn med adhd

Antalet adhd-diagnoser ökar. Samtidigt sänker Stockholms stad anslagen till barn med särskilda behov. Läkemedel mot adhd hjälper på många sätt, och nya studier visar att de minskar risken för brottslighet, trafikolyckor och drogmissbruk. Men extra stöd i skolan kan vara livsavgörande för barn diagnosen.

Att adhd överhuvudtaget finns som diagnos beror på att vårt samhälle ställer höga krav på organisation och planering. Om det inte fanns fördelar med att reagera snabbt på impuls och vara medveten om allting som händer runtomkring skulle adhd inte vara så vanligt.

Om jag blir fast på en öde ö skulle jag hellre vilja vara med någon med adhd som kan göra saker än med en forskare som sitter och räknar

säger Paul Lichtenstein, professor i genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet.

Percy Jackson, en av mina favoritromanfigurer, får veta att hans adhd och dyslexi beror på att han är son till Poseidon och har en hjärna som är förberedd för strid med monster och titaner. Andra filmen om honom, Percy Jackson och Monsterhavet, hade premiär förra veckan, men jag rekommenderar böckerna istället. Läs mer i min artikel i dagens DN: här den 1 september, och här när som helst om du är prenumerant.Percy Jackson