Amerikas indianer släkt med européer och Adlig brödratrios 400-åriga bluff

Två artiklar om hur proffs och amatörer har skrivit om historien med hjälp av dna-analys:

thehermitage182En treårig brunhårig, brunögd och fräknig pojke som begravdes vid Bajkalsjön för 24 000 år sedan har blivit den äldsta moderna människan som har fått sin arvsmassa analyserad, med förvånande resultat. Han är nära släkt med både oss nordeuropéer och med Amerikas urbefolkning, men inte med dagens östasiater. Uramerikanerna är alltså inte bara östasiater som forskarna tidigare trott. Läs mer här den 24 november och när som helst här för prenumeranter.

Bureus

På 1620-talet adlades bröderna Andreas, Jonas och Olof Bure. De hävdade att deras farfars farfars far tillhörde Bureätten, just kartlagd av Johannes Bureus på bilden ovan. Det var högsta mode att vara en Bure på 1600-talet, och ätten har omgetts av massor av myter sedan dess. Nu, 400 år senare, har några släktforskare använt dna-analys för att avslöja brödernas bluff: några riktiga Burar var de inte. Läs mer här.

Maskiner i kroppen väcker hopp – och oro

Blinda kan se, lama kan gå, och ryggmärgsskadade kan kontrollera urinblåsan – med elektronik i kroppen. Men det är långt kvar till en handprotes som kan spela piano.

Vi står inför en framtid med fantastiska medicinska möjligheter, och svåra etiska problem. Läs mer här den 10 november och här för DN-prenumeranter.

Klimatet kan öka kraften

Haiyan kan vara den starkaste dokumenterade orkan som kommit in över land. Det går inte att koppla en enskild väderhändelse till klimatförändringarna, men enligt FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport leder de till högre vindhastigheter och mer regn i de starkaste stormarna.

Jag svara på fem frågor om tyfonen Haiyan i dagens DN: här den 10 november och här för prenumeranter.

Nya framsteg ger hopp om hiv-botemedel

Hovrätten i Skåne gjorde rätt som friade en hivsmittad man som haft oskyddat sex med fyra kvinnor eftersom behandlad hiv inte smittar. Med dagens mediciner kan hivsmittade också förvänta sig att leva lika länge som alla andra.

Men behandlingen är dyr, och med 35 miljoner infekterade i världen är livslång behandling av alla inte en långsiktig lösning. Många forskningsgenombrott den senaste tiden ger ändå hopp om en framtid utan viruset.

Och trots bra mediciner är hiv en allvarlig kronisk sjukdom som smittar och är dödlig om den inte behandlas. Men det är hög tid att sluta att använda ord som hivman:

Hiv är en kronisk sjukdom, inte en identitet.

Monica Ideström, chef för enheten för hivprevention och sexuell hälsa vid Smittskyddsinstitutet.

Läs mer i dagens DN: här den 3 november och när som helst här för prenumeranter.