Vågorna som skakade om vetenskapen

Jo, veckans fysiknyhet är enorm. Gigantisk. På massor av plan. Här gör jag ett nytt försök att förklara: för alla i dag och för prenumeranter när som helst.

Andrei Linde, den ryske upphovsmannen till teorin som förutsade signalen från universums födelse, känner sig lite som Christofer Columbus:

Nu lever vi i stället i tiden för stora kosmologiska upptäckter. Vi ritar en detaljerad karta över allt vi kan se i vår del av universum. Våra upptäckter nu kommer att finnas i skolböcker en miljon år framåt i tiden. Det är verkligen hisnande att få vara en del av det.

Läs hela min intervju med honom här.

Och missa inte den här fina filmen som visar när han först får beskedet om upptäckten:

 

Matematik som skönhet och njutning

Julia_set_(ice)

Vacker matematik: En så kallad Juliafraktial

Entusiasm är lika smittsamt som gäspningar.

Det sa den nederländske matematikern Hendrik Lenstra när jag intervjuade honom. Och visade att det stämmer. På måndag, tisdag och onsdag nästa vecka är han i Umeå för att delta i mötet Workshop on Beauty and Explanation in Mathematics. Läs här den 9 mars och när som helst här med prenumeration vad han och några av de andra talarna säger om matematikens skönhet.

Manya Sundström som ordnar mötet arbetade tidigare som lärare, och är bekymrad över att skolan inte lyckas förmedla hur vacker matematiken är till eleverna:

Skulle inte du tycka att det vore helt galet om musikundervisningen i skolan bara gick ut på att barnen fick sitta och öva skalor, utan att någonsin få höra en symfoni eller ett musikstycke? Men det är så vi lär ut matematik. Vi lär dem teorin men sätter aldrig ihop det till helheten som kan ge skönhetsupplevelsen. Eleverna får aldrig göra riktig matematik.

 

Chicago: Framtidens batterier ska ge smartare energi

008I Chicago hann jag också besöka Argonne National Laboratory. Därifrån leds ett stort forskningsnav (hub på engelska): amerikanska energidepartementet satsar 120 miljoner dollar på batteriforskning. Målet är att få fram ett fem gånger bättre och fem gånger billigare batteri på fem år. Användningsområden finns det gott om: elbilar, lagra el från vind- och solkraftverk, flexiblare elnät där strömmen inte behöver produceras i exakt samma sekund som den konsumeras, mobiltelefoner som inte är urladdade redan tidigt på eftermiddagen, och annat som vi kanske inte ens kan föreställa oss nu.

Det var alltså ingen tillfällighet att självaste presidenten också hade varit där, och rört vid ett batteri. Läs mer här den 2 mars och när som helst här, om du prenumererar.