Vilsen pinne skvallrar om evolutionen

pinne

Foto: Aaron Comeault

Söndagens vetenskapssida handlade om handrande pinnar och evolution i realtid, och början till ett svar om hur förutsägbar evolutionen är. Evolutionsbiologer har länge debatterat om vad som skulle ske om allting kunde börja om från början igen. Hur skulle livet se ut då? Skulle det vara helt annorlunda eller kan det finnas vissa likheter med vår värld?

Patrik Nosil och hans kolleger kartlade hela arvsmassan hos vandrande pinnar som lever på olika växter, och satte även ut grupper av dem på fel växt, för att se hur genomet hos populationen ändras. Och ändringen kom snabbt:

I det här fallet kan evolutionen ske fort. Om du sätter ut 50 insekter på en buske, och bara tio av dem är välkamouflerade, och de andra 40 blir uppätna, då har du mycket snabbt fått en helt annan sammansättning på populationen. En fågel kan göra det på tio minuter: den äter upp alla gröna och lämnar alla röda

Läs mer här.

 

“Våra liv ger mening åt hela universum”

TegmarkSvensken Max Tegmark är professor vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, och en av världens främsta kosmologer och mest citerade forskare. Dessutom har han en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Mitt första stora jobb som vetenskapsjournalist för elva år sedan var en intervju med honom: Din tvilling kan finnas i en parallell värld.

Strax före jul var han på besök i Sverige. Då fick jag för första gången (i alla fall i detta universum) träffa honom på riktigt, och i morgon kommer hans bok Vårt matematiska universum ut på svenska.

Det är alltid svindlande att prata med Max. På vetenskapssidan i söndags skrev jag om varför han menar att vi människor som lever nu kan vara de viktigaste varelserna i hela vårt synliga universum.