Människor behövs inte när datorer tar över

Screen Shot 2014-08-31 at 08.23.38Just nu, i valrörelsens slutskede, tävlar partierna om vem som kan garantera flest nya jobb. Men utvecklingen ser ut att gå åt rakt motsatt håll, enligt den amerikanske ekonomen Andrew McAfee:

När teknologin kan klara av mer och mer kommer vi att behöva vissa människor mindre och mindre.

I Sverige kan 2,5 miljoner jobb försvinna och ersättas av digital teknik de närmaste tjugo åren, enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning.

Andrew McAfee är medförfattare till den mycket läsvärda boken “The Second Machine Age“, och precis som den industriella revolutionen först tömde jordbruksfälten och sedan fabrikerna på arbetare är det nu dags för kontoren att tömmas, enligt honom.

Jag skulle inte vilja vara en medelbegåvad, medelutbildad tjänsteman i den värld vi mycket snabbt håller på att skapa.

För att våra barn ska klara sig i den framtid vi är på väg emot bör skolan lära dem sådant som datorer ännu inte kan.

Ännu har jag aldrig sett en kreativ dator. Jag har aldrig sett en dator som är innovativ. Jag har aldrig sett en dator med smak, eller en som själv vet vilket problem den ska ta itu med härnäst. Fortfarande är människor bättre på empati och medkänsla, och på förhandling och ledarskap. Det är sådant undervisningen borde handla om.

Läs hela min intervju med McAfee här.

 

Kometjägaren Rosetta i hamn

Screen Shot 2014-08-24 at 09.02.48

Det är som att öppna Tutankhamons gravkammare efter att ha kutat runt länge bland pyramiderna och sett sig mätt på kameler och ökensand. Nu öppnar vi gravkammaren och får se föremål som lämnats där för tusentals år sedan – eller i vårt fall för 4,5 miljarder år sedan.

Nu är kometjägaren Rosetta framme vid sin komet efter tio långa ensamma år i rymden, och astronomen Björn Davidsson vid Uppsala universitet beskriver känslan. Det är första gången någonsin vi kan studera en komet på nära håll, och till och med landa på den, och tre svenskar är ansvariga för instrument ombord. Prenumeranter kan läsa mer här, på höstens första vetenskapssida, och även se en fin animation av sondens långa färd.

 

Det extrema har blivit normalt

Den bästa förutsägelsen för framtida beteende är tidigare beteende, sägs det. Men det stämmer inte längre för vädret. I min analys om Sveriges bristande beredskap för extrema väderhändelser skriver jag om att Meteorologiska världsorganisationen WMO måste uppdatera vad som är normalt väder.

Svante Pääbo ändrade bilden av människans historia

Foto: Frank Vinken

Foto: Frank Vinken

Dagens Sommar i P1 med Svante Pääbo får ni inte missa, och i dag släpps även hans bok “Neandertalmänniskan. På spaning efter försvunna gener” på svenska, om hur hela hans unika forskargärning började med en bit kalvlever som han torkade i smyg i en ugn på ett labb i Uppsala. Rekommenderas, även den. Här är min intervju med honom.