Livet återvänder i Västmanland

CGUJ0USWwAAA89M CGULAbGW0AAdv8C

Björn af Kleen, Fredrik Funck och jag åkte till skogsbrandsområdet i Västmanland, åtta månader senare. Björn skrev ett fint reportage om människorna, jag skrev om naturen och Fredrik tog bilder på svartbrända stammar, avskogade berg, svedjenäva, murklor, stybbskål och gröna skott.

En internationell bronsålder: Danska nationalsymbolen Egtvedflickan kom långväga ifrån

CFwMdvYW8AA5sQo

 

Egtvedflickan har ikonstatus i Danmark. Hon är som en Tutanchamon för norra Europa.

Karin Frei på centret för textilforskning vid Danmarks nationalmuseum kan nu visa att flickan i den spektakulära bronsåldersgraven som grävdes ut på Jylland år 1921 är född långt från Danmark och gjorde två mycket långa resor under sina sista år i livet. Isotopsammansättningen av strontium i hennes tandemalj och hår avslöjar att hon förmodligen härstammar från Schwarzwald i södra Tyskland. Läs mer här.

Det är det första konkreta beviset på en omtvistad teori om en dynamisk och internationell bronsålder, som arkeologen Kristian Kristiansen vid Göteborgs universitet länge var ganska ensam om och fick mycket kritik för. Naturvetenskapen ger helt nya verktyg till historiker och arkeologer, som jag skrivit om tidigare.

Bin visar hur bra kollektiva beslut fattas

CFL704GWMAAbG55

Thomas Seeley är en enastående forskare, en ödmjuk och mycket trevlig person och skriver dessutom bra (en inte så vanlig kombination, faktiskt). Hans bok Honeybee Democracy, om hur en bisvärm fattar ett kollektivt, klokt och demokratiskt beslut om vart den ska flytta, är spännande, fascinerande, underhållande och välskriven. Nu är han inbjuden av Kungliga Vetenskapsakademien för att hålla föreläsning om bina, sin passion, den 20 maj i Stockholm. Jag fick en intervju med honom, om hur bisvärmen fungerar som en hjärna, och vad vi kan lära oss av den.

Tesla på väg att starta en elrevolution

CEnucb7WoAA4QqW

Elbiltillverkaren Tesla lanserar ett snyggt batteri för hemmabruk. Kan det bli som en iPhone för energimarknaden, tack vare Elon Musk (som även ligger bakom Paypal och rymdföretaget SpaceX)?

Johan Lindahl, doktorand vid Uppsala universitet och svensk representant i internationella energiorganet IEA:s solcellsgrupp, tror det:

Jag tror han är viktig som varumärke. Det är lite status kring honom när han går in och utmanar etablerade branscher med ett helt nytt tänk. När han startade Tesla var inte målet att bygga världens bästa elbil, utan att bygga världens bästa bil. Nu går han in och utmanar en annan etablerad bransch och ger vanliga personer som oroar sig för klimatet möjlighet att vara med och påverka.

Läs mer här.

Mörk materia, och ett scoop

CEDw9NGUMAAv0tP

 

I början av veckan gick jag runt och frågade folk på DN:s redaktion vad mörk materia är. Inte bara för att vara elak. Mest var det för att ta reda på vad mannen på gatan, Nisse i Hökarängen eller så kallat vanligt folk vet eller tror.

Jag fick många fantasifulla svar, där “svarta hål” var ett återkommande begrepp.

Sanningen är ju att inte heller världens mest insatta kosmologer har en aning om vad mörk materia är, trots att den utgör 27 procent av universum. (Den vanliga materian, som vi vet något om, är bara 5 procent av universum. De resterande 68 procenten är mörk energi, som är ännu mer gåtfullt.) Den hetaste kandidaten är i alla fall wimps, weak interacting massive particles, eller tunga elementarpartiklar som känner av den så kallade svaga kraften.

Miljarder wimps kan gå rakt igenom dig varje sekund, men bara en gång i månaden kolliderar någon av dem med en atom i din kropp,

säger Katherine Freese, en av världens ledande forskare inom kosmologi och astropartikelfysik, nyrekryterad till Stockholms universitet och föreståndare för Nordita, Nordiska institutet för teoretisk fysik. Läs mer här.

Jag snubblade också på ett scoop: den mörka materian upptäcktes inte av Fritz Zwicky, som alla trott. Svensken Knut Lundmark var tre år före, enligt en nyupptäckt artikel.

CEDzWF2VAAAU6uY

Knut Lundmark och hans nära vän, assistent och privatsekreterare Martin Johnson planerar observationer av en solförmörkelse från flygplan år 1948. Foto: www.knutlundmark.se

P.S. Har du dålig koll på den svaga kraften, och de andra fundamentala krafterna? Jag kan tyvärr inte förklara det bättre än xkcd:

fundamental_forces