Kronisk smärta skiljer könen

Olika processer i immunförsvaret är inblandade när hanmöss och honmöss utvecklar kronisk värk. Om samma könsskillnader finns hos människor betyder det att mycket smärtforskning måste göras om: i stort sett alla studier görs på rått- och mushannar, och den stora majoriteten av patienter som lider av kronisk smärta är kvinnor. Läs mer här.

 

Vår tids katedraler byggs i Lund

Att bygga Lunds domkyrka var också ett internationellt projekt. Byggmästarna var från Tyskland och Italien, och stenhuggarna kom från hela Europa. De här anläggningarna är vår tids katedraler

I våras besökte jag ESS och MAX IV, två stora och rätt olika anläggningar för materialforskning som byggs utanför Lund. Mats Lindroos är ansvarig för ESS accelerator, och hans jämförelse med katedralbyggen är träffande, på många sätt. Läs mer här.

DNA avgör infekterad konflikt om 8 500 år gammalt skelett

Foto: AFP

Foto: AP

8 500 år gammalt dna löser en långvarig och infekterad konflikt mellan forskare och representanter för Amerikas urbefolkning. Kennewickmannen, som hittades för 9 år sedan i Colombiafloden i staten Washington, är verkligen mycket nära släkt med urbefolkningen, trots att andra forskare har hävdat att han inte kan vara det. Eske Willerslev från centret för geogenetik vid Naturhistoriska museet i Köpenhamn och hans medarbetare har gjort ett enastående jobb, inte minst i att förankra sitt arbete med uramerikanerna.

Första närkontakten med Pluto närmar sig

CHcLxhGWIAAfi4p

Vårens sista vetenskapssida handlar om Pluto och New Horizons. Den 14 juli blir New Horizons den första rymdsonden som kan undersöka Pluto på nära håll. Pluto upptäcktes av Clyde Tombaugh vid Lowellobservatoriet i Arizona år 1930. Nu finns lite av hans aska med ombord, och när New Horizons fortsätter sin färd ut i rymden blir Clyde Tombaugh alltså den första människan någonsin som lämnar solsystemet.

Resan har varit lång. När New Horizons lämnade jorden i januari 2006 var Pluto fortfarande  solsystemets nionde planet. Randy Gladstone vid Southwest research institute i San Antonio i Texas tycker att degraderingen till dvärgplanet inte betyder någonting:

När Pluto blev en dvärgplanet började folk säga att hela projektet var bortkastade pengar. Hur kan man tänka så? Pluto finns kvar och har inte förändrats ett dugg, och är lika intressant som tidigare.

Värdig ceremoni när stulna skallar lämnades tillbaka

Nu känns det mycket bra. Nu kommer tingen åter att finnas på den plats där de hör hemma.

Jag hade den stora förmånen att få vara med vid en ceremoni i anatomiska teatern i Museum Gustavianum i Uppsala, och blev mer tagen än väntat. Anne-Marie Coeroli-Green från organisationen Te Tupuna, Te Tura och Mathilde Taupotini från folkgruppen Nuku Hiva på Marquesasöarna i Franska Polynesien fick ta emot en tom flätad korg som symboliserade tio kranier från gravar i Franska Polynesien som plundrats av svenska forskare på 1800-talet. Nu ska skallarna åter begravas i sitt hemlands jord.

Cerns partikelkrossare startar om med dubbel energi

 

Foto: CERN

Foto: CERN

Nu öppnar partikelacceleratorn LHC på Cern igen, efter en tvåårig ombyggnad, med nästan dubbelt så hög energi. Elin Bergeås Kuutmann vid Uppsala universitet och de andra forskarna har stora förväntningar på all ny fysik de kan få se:

Vi får se vad universum har i beredskap för oss.