Maria Gunther: Bättre donera än att spara egna stamceller

Nu finns företag i Sverige som erbjuder blivande föräldrar lagring av bebisens navelsträngsblod med stamceller som en framtida försäkring. Till vad nytta då, kan man undra. Timothy Caulfield vid University of Alberta i Edmonton i Kanada och andra stamcellsforskare är mycket kritiska:

Det är ett fantastiskt exempel på hur företag utnyttjar blivande föräldrars osäkerhet genom att marknadsföra något som inte kommer att vara till någon hjälp.

Hela min kommentar finns här.

Massgrav visar forntida tortyr

Foto: Christian Meyer

Foto: Christian Meyer

13 vuxna och 13 barn men inga unga kvinnor, brutalt torterade och ihjälslagna och nedslängda i en massgrav för runt 7 000 år sedan visar att stenåldern inte var så fredlig som vi kanske föreställer oss. Christian Meyer vid Institutet för antropologi vid universitetet i Mainz i Tyskland som lett utgrävningen är klar över vad som har hänt:

Det är en hel bosättning som har utplånats.

 

Läkarkårens stora frihet innebär även stort ansvar

Kollegan Kristoffer Örstadius skriver en stor granskning av läkare som missbrukar sin förskrivningsrätt. Det är ett viktigt ämne. Läkarkåren har, med rätta, fått ett mycket stort förtroende från samhället. Då krävs också ett stort ansvar. Läs hela min kommentar här.

En värre katastrof väntar Nepal och norra Indien

Jordbävningen som drabbade Nepal den 25 april var bara en försmak, enligt Jean-Philippe Avouac, professor i geofysik, geodynamik och plattektonik vid universitetet i Cambridge i Storbritannien:

Jämfört med vad som måste hända i området var jordbävningen liten.

Nu har han och hans medarbetare för första gången kunnat följa vad som händer i detalj vid en stor jordbävning i Himalaya under hela förloppet, med hjälp av ett nätverk av gps-stationer, radar som mäter landförflyttningar och seismologiska data. Läs mer här.