Gensaxen en het kandidat till Nobelpriset

CP4xRE1UcAAQkpc.jpg_large

Jennifer Doudna från Berkeleyuniversitetet och Emmanuelle Charpentier, professor vid Umeå universitet, träffades på en konferens i Puerto Rico i mars 2011. Resten är, som man säger, historia. Tillsammans lyckades de få fram en mycket exakt gensax, som helt har revolutionerat ett helt forskningsfält. Nu är de heta kandidater till Nobelpriset.

Men Feng Zhang vid Broad-institutet vid MIT i Boston i USA hävdar att han var först med upptäckten, och lanserar nu en ny variant av saxen.

Elden gjorde oss till människor

COwr5vZVEAE2Alm.png_large

Elden gjorde oss till människor, och är vårt viktigaste verktyg och ständiga följeslagare, och en del av näringsväven som vi måste lära oss att hantera, menar David Bowman, professor i biologi och miljöförändringar vid universitetet i Tasmanien i Australien.

Första steget mot att bli fri från alkoholism är att inse att man är alkoholist. Det är samma sak här. Vi måste förstå vår relation till elden.

Sociologi på nätet

COM9l2mUAAA-u1c

Våra digitala spår ger sociologer helt nya möjligheter att forska om mänskligt beteende. Jure Leskovec har hittat metoder för att se vilka som stannar på ett jobb, hur vi tar oss in i en ny grupp genom att lära oss språket, och vem som blir ett internettroll:

Troll dras till varandra och letar efter möjligheter att bråka. Om du diskuterar med troll är sannolikheten större för att du själv är på väg att bli ett.

Robin Dunbar menar att vi vår hjärna bara kan hantera ett visst antal relationer, oavsett om det är på nätet eller utanför.