AAAS: 3D-skanning räddar hotade fornlämningar

Skärmklipp 2016-02-21 08.24.10

Vi kan få en fullständig bild av en historisk lämning på bara timmar eller dagar. Traditionellt har ju annars arkeologer använt hela sin karriär till att gräva ut en enda plats

3D-skanning med laser har revolutionerat den historiska forskningen, räddar hotat kulturarv och har skapat ett helt nytt forskningsfält: cyberarkeologi.

AAAS: Anlag från neandertalare ökar risken för depression

Att tillbringa en natt eller två med en neandertalare kan ha varit ett lågt pris att betala för att få tillgång till hundratusentals år av anpassning till den nya miljön.

När våra förfäder lämnade Afrika träffade de de på neandertalare någonstans i Mellanöstern, och fick barn med dem. Det bär vi alla med rötter utanför Afrika spår av i våra gener. På en presskonferens på AAAS berättade Tony Capra, professor vid centret för humangenetisk forskning på Vanderbiltuniversitetet i Nashville i USA, varför det kan ha varit en bra överlevnadsstrategi på den tiden. Men vissa av anlagen från neandertalarna kan ställa till det för oss i dag.

Första beviset på att svarta hål verkligen finns

Det kändes som århundradets presskonferens. Alla hade tårar i ögonen när de första infångade gravitationsvågorna visades upp – ljudet av två svarta hål som kolliderade och smälte ihop till ett drygt en miljard ljusår bort, och som nådde detektorn Ligo den 14 september förra året. Det är början på en helt ny era för astronomin, och det var stort att få vara där.

Tro på en platt jord kan få dödliga konsekvenser

Skärmklipp 2016-02-07 09.49.49

Flat Earth is a problem only when people in charge think that way. No law stops you from regressively basking in it.

twittrade astrofysikern Neil deGrasse Tyson till rapparen B.o.B. när han hade hävdat att jorden är platt. Jag skriver om deras twitterstrid, andra konspirationsteorier, och varför människor misstror vetenskapen. Bristande kunskap eller intelligens räcker inte som förklaring, men konsekvenserna kan bli ödesdigra och till och med dödliga.

Max Tegmark och de största gåtorna i universum

Skärmklipp 2016-02-06 07.55.34

Mitt första stora jobb som journaliststudent var en intervju med kosmologen Max Tegmark, publicerad i DN i maj 2003. Därför har han en särskild plats i mitt journalisthjärta, och det är extra roligt att den första stora artikel jag får göra i Lördagsmagasinet är om honom. Han pratar om de stora frågorna han brinner för: universum utanför, universum inuti, och framtiden för mänskligheten och kosmos (som hör ihop):

Vi har ett otroligt ansvar. Om vi försvann och inte kunde titta på galaxerna längre i våra teleskop, då skulle de inte vara vackra. Då skulle de bara vara ett gigantiskt slöseri med plats.

Varför vissa människor fortfarande tror att jorden är platt

Skärmklipp 2016-02-01 10.10.44

Nu har jag fått vara med i Morgonpasset i P3 igen, denna gång för att prata om vetenskap och varför folk misstror den. Programmakarna älskar konspirationsteorier, och jag älskar att få börja dagen hos dem: de är fenomenala på att skapa bra stämning och få oss gäster att trivas och må bra.