Kärnkraftsolyckorna ändrade synen på säkerhet

Skärmklipp 2016-04-24 08.58.34

På tisdag är det 30 år sedan haveriet i Tjernobyl, den värsta kärnkraftsolycka världen har drabbats av. Men av de tre stora, Three Mile Island 1979, Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011, fick den första störst konsekvenser för synen på kärnkraftsäkerhet och beredskap trots att den inte ledde till några följder alls för människor och natur.

Alla olyckorna berodde på och förvärrades av mänskligt agerande, dålig organisation, maktstrukturer, konstruktionsfel och bristande insikt om att allvarliga händelser kan inträffa.

 

Seminarium: Så når du ut i media

Lärare och forskare som är nyfikna på media fick lära sig mer på seminariet Så når du ut i media på Malmö högskola i tisdags. Tyvärr kunde jag inte komma dit, på grund av diskbråck, utan fick hålla mitt föredrag “Vetenskapsjournalistens vardag” via Skype. Bilder och sammanfattningar från seminariet kommer inom kort här.

Utan småkrypen går världen under

Skärmklipp 2016-04-03 08.24.19

Det är insekterna som får världen att gå runt. Skulle vi förlora dem skulle hela vår miljö kollapsa.

Den engelske biologiprofessorn Dave Goulson älskar insekter, och vill få oss andra att förstå hur viktiga och fantastiska de är. I sin nya bok Galen i insekter (rekommenderas!) berättar han många fascinerande historier om dem och om Chez Nauche, en gammal förfallen fransk lantgård han köpte för 13 år sedan för att skapa ett paradis för småkryp och växter. Läs min intervju med honom här, och missa för allt i världen inte podden Radiolabs avsnitt om den skäckiga trägnagarens (deathwatch beetle) minst sagt udda kärleksliv – även som musikal!