En osannolik och romantisk matematisk vänskap

Foto: Richard Blanshard/Infinity commissioning and distribution

Foto: Richard Blanshard/Infinity commissioning and distribution

Jag var kanske 14 år när min storebror berättade om matematikern som hälsade på sin kollega och vän på sjukhuset, och nämnde att taxin han fått på vägen dit hade ett så ointressant nummer: 1729.

– Nej, det är ett mycket intressant tal. Det är det minsta tal som kan uttryckas som summan av två kuber på två olika sätt, svarade vännen.

Det har varit min favorithistoria om matematiker sedan dess, och i sommar kommer äntligen filmen om Srinivasa Ramanujan, den indiske självlärde genialiske matematikern som var personlig vän med alla positiva heltal. “The man who knew infinity” har premiär 5 augusti, och jag ägnar vårens sista vetenskapssida åt honom.

Nu anländer vi till Jupiter

ClTG1mDWQAQoMl0.jpg-largeDet bästa med att jobba på DN är alla begåvade medarbetare. Elin Lindwall har gjort den fina grafiken om rymdsonden Juno som snart kommer fram till Jupiter. Den finns bara i papperstidningen, men snart kommer en ännu snyggare rörlig version på nätet.

Juno är det romerska namnet på Hera. Enligt mytologin var det bara hon som kunde genomskåda det moln av dimma som maken Zeus/Jupiter ibland gömde sig i. Och nu ska sonden Juno avslöja gasplanetens innersta hemligheter.

Science in Fiction

Tv-serien “The Big Bang Theory” belönades med Torsten Wiesel Midnight Sun Award och vid prisutdelningen den 27 maj ordnade Sveriges unga akademi också ett seminarium: “Science in Fiction – How The Big Bang Theory brought science to the top comedy ratings“. Hedrande att få vara med, och få vara en av talarna.

Jag pratade om Legolas, tomma blickar och hur The Big Bang Theory har förändrat mitt, och, gissar jag, alla andra fysiker, före detta fysiker och fysikstudenters liv.

Resten av seminariet, bland annat den vetenskaplige rådgivaren David Saltzbergs underhållande föredrag, finns här.

Podd med David Saltzberg!

Eftersom tv-serien “The Big Bang Theory” fick det första Torsten Wiesel Midnight Sun Award (som jag skrivit om tidigare) kom David Saltzberg, seriens vetenskaplige rådgivare, till Sverige för att ta emot priset.IMG_9500[1] Jag fick den stora äran att träffa både Nobelpristagaren Torsten Wiesel CjYsop_W0AA_jbXoch David Saltzberg (och Alfred Nobel), och dessutom prata om Science in Fiction med David i Akademipodden.