Den galna veckan för kemipristagaren

Trumps valseger gjorde att jag kom av mig helt som bloggare, tydligen.

2017 började i alla fall på bästa tänkbara sätt, när medicinreporter Amina Manzoor och jag blev utsedda till Årets folkbildare.

Och i slutet fick jag vara med i schweizisk tv, en kort stund i ett inslag om kemipristagaren Jacques Dubochets galna vecka i Stockholm (från 11.39 kan man skymta mig här och där, i den schweiziska ambassadörens residens).

Genikampen, avsnitt 1

svt-genikampen-2016-e01-dca3_720x405

Genikampen, avsnitt 1. Så har vi äntligen fått se hur det blev när tv klippt ihop tre dagars inspelning till en timmes programtid. Och det blev mycket bättre än jag hade vågat hoppas. Flera av mina medtävlare har berättat utförligt om sina upplevelser på annat håll, men jag nöjer mig med tre kommentarer:

  • När vi klev ur bussen på Västerås flygfält hade vi inte fått prata med varandra, inte ens fått säga hej, trots att vi hade kommit till samma hotell mer än ett dygn tidigare, och tillbringat många timmar i den röda bussen. Man hinner tänka och gissa mycket om de andra när man tittar på varandra under tystnad. Allt jag hade tänkt och gissat var fel.
  • Alla som var med var ruskigt begåvade, på olika sätt, och mycket intressanta personer. Jag är så glad att jag har fått lära känna dem och göra detta tillsammans med dem.
  • Utröstningarna var hemska, oavsett om det var i vårt lag eller motståndarlaget. Kaos hade tagit med sig massor av spel som vi ägnade kvällar och ledig tid (vi hade mycket väntetid) åt, och var snäll nog att lämna kvar dem när hon åkte hem. Tack vare det har min familj fått spela Ubongo, Blokus, Camel Cup och den stora favoriten Love Letter, Hobbit edition, hela sommaren.

Kärlekens kod – och krigets

För ett år sedan skrev jag om den svenske matematikern och kodknäckaren Arne Beurling. Boken “Kärlekens kod – och krigets” som komikern Lasse Eriksson höll på att skriva när han hastigt avled våren 2011 och som handlar om Arne Beurling och hans första hustru Britta Östberg har nu äntligen kommit ut. Den rekommenderas, och finns på Bokus och Adlibris.

Novellfesten!

Final

Jag är omåttligt stolt över att novellen som mina skrivarkompisar Susanna Aguirre, Malin Svensson och jag har skrivit är en av fem finalister i LitteraturMagazinets novelltävling Årets debutant. Fler än 300 bidrag hade kommit in.

Finalen – Novellfesten! – var helkväll på Teater Pero i Stockholm, en alldeles fantastisk tillställning, som inte kunde ha slutat bättre: vår novell “Klipporna – en sommardag” kom på andra plats, efter Mija Åhlanders mycket värdiga vinnare “Pizzaskäraren“.