Skriva bok: Dag 12

Känn dig själv. Det är ett bra motto när man ska skriva bok, har jag insett. Jag har en del egenskaper som jag måste hantera om boken någonsin ska bli klar:

  • Deadlinejunkie. Jag är urtypen för en person som jobbar mest – och bäst! – nära deadline. Och det funkar inte med deadlines jag sätter upp för mig själv. De måste komma utifrån. Då får man vara smart, och göra sina deadlines offentliga. Eftersom jag skrev här på bloggen i förra veckan att transkriberingen av intervjuerna måste bli klar senast i dag blev jag också klar för tio minuter sedan. Yay! Inte var det roligt, men nu är det gjort (och jag lärde mig naturligtvis massor). Nya utmaningar till mig själv kommer att komma. Stay tuned.
  • Lättuttråkad. Jag är nog den mest lättuttråkade person jag vet. Länge har jag sett det som en brist, men alldeles nyligen insåg jag att det faktiskt är en tillgång när man jobbar som journalist. Jag har mycket lite till övers för tråkiga texter, och anstränger mig därför för att skriva artiklar jag tycker det skulle vara roligt att läsa själv. Nu måste jag plöja torra vetenskapliga studier och böcker (och dessutom transkribera, se ovan), och behöver hitta sätt att stå ut med det. Timer använder jag flitigt, liksom appen Forrest (nej, jag är inte sponsrad av dem). Min skog växer till på mobilen medan jag läser, och hindrar mig att börja surfa eller messa när texterna blir alltför trista.
  • Ofokuserad. Jag måste hitta rutiner så att jag jobbar när jag ska jobba och är ledig på kvällar och helger. Där är jag inte än, men jag jobbar på det.

Jag hittade också, äntligen, en bärande tanke för boken som jag tror kan fungera (när jag transkriberade. Yay igen!). Den får jag säkert anledning att komma tillbaka till längre fram. Nedstämdheten som jag lidit av de senaste dagarna försvann ögonblickligen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.