Grundvattnet kan skvallra om kommande jordbävningar

Foto: Gabrielle Stockman

Foto: Gabrielle Stockman

Svenska forskare har mätt grundvattnets sammansättning i en källa på Island varje vecka sedan 2008, och kommit närmare en metod att förutsäga jordbävningar – de enda naturkatastrofer som fortfarande “kommer som en överraskning för forskare”, som Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet säger.

Nästan lika spännande: Margareta Andrén på bilden ovan är en av de ledande forskarna bakom studien, och undervisar i biologi och kemi på Lundellska skolan i Uppsala. Hon deltar i projektet via forskarskolan för lärare, en satsning för att få fler lärare med forskarkompetens. Läs mer här.

Hundar bajsar helst åt norr eller söder

iGNobelÅrets höjdpunkt: IgNobelpriset, och tecknargeniet Stefan Rothmaiers snygga sida.

Studier av hur man halkar på ett bananskal, att hundar känner av jordens magnetfält när de bajsar, de psykiska riskerna med att ha katt och hur renar på Svalbard reagerar på människor utklädda till isbjörnar. Bland annat. Läs mer här!

Och är du hundägare och vill hjälpa forskningen? Ladda hem appen MagnOr – för Android eller iPhone – så kan du mäta hunden själv.

Svenska fyndet avslöjar européernas ursprung

Det fattades en genetisk komponent, och den har vi nu identifierat. Det är faktiskt något som förbinder européer med Amerikas ursprungsbefolkning.

Tre vågor av invandrare befolkade Europa. Redan för 40 000 år sedan fanns jägare och samlare här. För runt 8 000 år sedan kom bönder hit från Mellanöstern. Och sedan kom folk från stäppmarkerna i östra Europa, med förfäder i Sibirien – och andra ättlingar till dem vandrade åt andra hållet och blev Amerikas ursprungsbefolkning.

Allt står skrivet i vårt dna, och i dna:t från våra förfäder – bland annat 8 000 år gamla skelett begravna i en liten sjö utanför Motala. Läs mer här.

Från partiklar till artiklar – från CERN till DN

Foto: Gunnar Lövsund

Foto: Gunnar Lövsund

Jag fick ett verkligt hedersuppdrag: att komma till Stockholms Amatörastronomer och berätta om min långa och krokiga väg till jobbet som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Föredraget kallade jag “Från partiklar till artiklar – från CERN till DN”. Roligt, hedrande, fullsatt och en fantastisk och frågvis publik. Dessutom fick jag ett fint diplom – i guldram! – av föreningens ordförande Nippe Olsson, och ett års hedersmedlemskap i föreningen.

Foto: Gunnar Lövsund

Foto: Gunnar Lövsund

IMG_0707

Jack uppskäraren fortsatt ett mysterium

Foto: Lacy Scott & Knight Auctions Centre

Foto: Lacy Scott & Knight Auctions Centre

Hörde ni nyheten om att Jack uppskäraren – Jack the Ripper – nu blivit identifierad med hjälp av modern teknik? En sjal som ska ha upphittats vid en av mordplatserna har dykt upp, och dna har utvunnits ur fläckar av blod och sperma på den.

Men bevisen är inte direkt övertygande. Världens ripperologer (privatspanare som försöker lösa mordgåtan) får hålla på ett tag till. Läs mer på DN:s vetenskapssida.

Rök från kol och ved dödar miljoner fattiga

Att ge alla människor tillgång till rent bränsle handlar om rättvisa. Det är lika viktigt som rent vatten.

Det säger Stephen Gordon, professor i lungmedicin vid Institutionen för tropisk medicin i Liverpool.

Rök inomhus dödar fler än några andra miljöföroreningar. Nästan tre miljarder människor världen värmer upp sina hem och lagar mat över öppen eld eller på enkla kaminer. När Stephen Gordon arbetade i Malawi och gjorde rutinundersökningar av luftrören hos vuxna malawier såg han att deras lungceller var svartare än något han någonsin hade sett ens hos rökare när han jobbade i Englands gruvdistrikt.

Nu är han en av författarna till en artikel i veckans nummer av tidskriften The Lancet Respiratory Medicine, som har undersökt vilka hälsoeffekter röken har: luftvägsinfektioner, lunginflammation, lungsjukdomen kol, astma, lungcancer, försenad fosterutveckling, mindre foster och för tidigt födda barn.

Läs mer i dagens tidning.