I dag kan världen enas om att klimatet ändrats

Vi måste i grunden förändra våra utsläpp. IPCC:s rapport ger oss en karta över den väg vi måste gå för att lyckas

Det säger Paul Watkinson, som är ledare för franska förhandlingsdelegationen vid IPCC:s möte i Köpenhamn och kommer att vara ansvarig för klimattoppmötet i Paris i december 2015, där ett nytt klimatavtal ska förhandlas fram.

Nu ska länderna vara eniga om alla formuleringar i den slutgiltiga klimatrapporten. Läs mer här.

“Dags att plocka fram etiken i klimatfrågan”

Man vill känna sig som en god människa men också ha mycket pengar.

Det säger Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, om en undersökning om hur människors beteende ändrades när det började dyka upp pantautomater där det var möjligt att donera panten till välgörande ändamål. Vad hände? Jo, mängden flaskor och burkar som pantades i butikerna med donationsknapp gick ned. Folk valde – kanske halvt omedvetet – att panta någon annanstans, där valet inte fanns, och de inte behövde känna sig själviska om de behöll pengarna själva.

Samma mekanismer kan förklara hur vi hanterar klimathotet, menar Olof Johansson-Stenman. Läs mer här (bara för prenumeranter).

Äldsta moderna människan kartlagd

Pääbo

 

Dna från ett 45 000 år gammalt lårben hittat i en flod i västra Sibirien talar om mycket om vår historia: när våra förfäder fick barn med neandertalarna, att människorna som lämnade Afrika också lämnade kusterna tidigare än många forskare trott och begav sig inåt kontinenterna, och hur snabbt mutationer uppstår i vår arvsmassa. Bakom dna-analysen ligger Svante Pääbos forskargrupp i Leipzig. Läs mer här.

Det prisade mikroskopet avslöjar cancern

Screen Shot 2014-10-12 at 07.58.53

Screen Shot 2014-10-12 at 14.22.07

Huvudet på spiken, från vetenskapsjournalisten Jan-Olov Johansson på Facebook i torsdags. Forskningen blir alltmer tvärvetenskaplig, och det måste den bli.

Årets Nobelpris är ett utmärkt exempel på vilken betydelse fysiken och tekniken har för life science. KTH har en viktig roll att spela, med ingenjörskunnandet, fysiken och matematiken.

säger Jerker Widengren, professor i experimentell biomolekylär fysik vid KTH i Stockholm. Hans forskargrupp har samarbetat med Nobelpristagaren Stefan Hell i mer än tio år, byggt Nordens första mikroskop med hans teknik, och även blivit först med att visa att det kan användas för att diagnosticera cancer. Läs mer här (för prenumeranter).

Nästa söndag skriver medicinreporter Anna Bratt vetenskapssidan. Själv är jag i London hela veckan och praktiserar på The Economists vetenskapsredaktion.

 

Led-lampan – en lysande idé som Nobel hade varit stolt över

FysikprisetÅrets fysikpristagare prickar helt och hållet in Nobels intentioner när han ville att priset skulle gå till en upptäckt eller uppfinning och en insats för mänsklighetens största nytta. Läs mer här.

Strax före presskonferensen i går fick jag prata om tidigare fysikpris i TV4. Klippet finns inte på nätet, men i dag klockan 11:40 får man en ny chans – fast då pratar jag förstår om kemipris.