“Simpsons” fyllt av matematiska skämt

Simon SinghFörfattaren Simon Singh är, precis som jag (men utan alla jämförelser i övrigt), en gammal partikelfysiker som behållit kärleken till fysiken, matematiken och vetenskapen. En dag när han satt och tittade på Simpsons på tv upptäckte han en svart tavla med en massa avancerade matematiska skämt i bakgrunden.
Nu har han skrivit en bok om varför tv-serien innehåller så mycket dold matematik.

 

Första tecknet på magnetfält runt en exoplanet

Illustration av hur planeten HD 209458b passerar framför sin stjärna med väteatomer som strömmar ut som en kometsvans.  Bild: Jörgen Medman, KRAUZ & Co, NASA (JPL-Caltech, STEREO, STScl.) I

Illustration av hur planeten HD 209458b passerar framför sin stjärna med väteatomer som strömmar ut som en kometsvans.
Bild: Jörgen Medman, KRAUZ & Co, NASA (JPL-Caltech, STEREO, STScl.) 

Mer astronomi: Svenska och österrikiska forskare har för första gången mätt magnetfältet runt en planet i ett annat solsystem.

Novellfesten!

Final

Jag är omåttligt stolt över att novellen som mina skrivarkompisar Susanna Aguirre, Malin Svensson och jag har skrivit är en av fem finalister i LitteraturMagazinets novelltävling Årets debutant. Fler än 300 bidrag hade kommit in.

Finalen – Novellfesten! – var helkväll på Teater Pero i Stockholm, en alldeles fantastisk tillställning, som inte kunde ha slutat bättre: vår novell “Klipporna – en sommardag” kom på andra plats, efter Mija Åhlanders mycket värdiga vinnare “Pizzaskäraren“.