Forskarlarm: Drakarna på väg tillbaka

Bevisen för att drakar har funnits på riktigt blir allt starkare. Nu gör klimatförändringar, global ekonomisk nedgång och olyckliga politiska beslut att de återvänder och blir ett reellt hot mot mänskligheten.
– Allting samverkar till en perfekt storm, säger den australiensiske forskaren Edward Waters.
Draken är inte en utdöd forntidsödla eller ett påhittat sagoväsen. Tvärtom. Snart kommer den åter att vara en del av vårt ekosystem.
– Drakarnas slutliga och riktigt stora uppståndelse – vi tror att vi står inför den nu, säger Edward Waters, forskare i matematisk biologi vid Notre Dame-universitetet i Freemantle i Australien.
I en artikel som publiceras i dag, den första april, i tidskriften Natures nätupplaga beskriver han och hans medarbetare varför drakarnas återkomst sker just nu. Den viktigaste orsaken är klimatförändringarna.
– Drakar är kallblodiga reptiler, och de har legat i dvala i flera hundra år. Framför allt de eldsprutande varianterna behöver varmare temperaturer för att kunna producera eld, säger Andrew Hamilton, professor i biologi vid universitetet i Melbourne.
Dessutom har Australiens regering från och med i år återinfört möjligheten att bli adlad.
– Riddare är ju drakars främsta källa till mat, och riddarna har varit helt utrotade i Australien. Men nu kommer tillgången på drakmat att öka, säger Edward Waters.
Även den ekonomiska nedgången i världen bidrar. Drakar sover helst på guld och silver, och när människor prospekterar efter nya gruvfyndigheter kommer de att väcka drakarna och hamna i konflikt med dem, enligt forskarna.
Berättelser om drakar fanns både i det antika Grekland och i Kina, men från 1200- och 1300-talet försvinner de nästan helt ur den västerländska litteraturen. När artikelns tredje författare Robert May vid universitetet i Oxford skrev en klassisk studie om drakarnas anatomi år 1976, även den publicerad i Nature, drog han därför slutsatsen att drakarna är utdöda.
– Men av en slump hittade han ett gammalt dokument i ett låst skåp med texten “loste propertie” (hittegods) under en hög med rostiga ljusstakar längst in i Oxfords universitetsbibiliotek, säger Andrew Hamilton.
Skriften var en engelsk historia författad av munken Godfrey av Exmouth, men gav också starka belägg för att drakar i perioder varit ett gissel för mänskliga civilisationer under århundraden, och att de kommer att återvända i den riktigt stora återuppståndelse som forskarna nu tror står för dörren.
När Andrew Hamilton och Edward Waters gjorde en sökning av hur många gånger ordet drake förekommer i litteraturen fann de en ökning från slutet av 1700-talet och framåt som nästan är identisk med den globala temperaturökningen.
– En del kommer med invändningen att det bara är en ökning av drakar inom fiktionen, men vi tror att det även återspeglar att riktiga drakar börjar vakna ur sin dvala. Vi vet till exempel inte hur många katastrofala väderhändelser de senaste åren som faktiskt har orsakats av drakar, säger Andrew Hamilton.
Forskarna menar att detta bör mana till mer forskning för att ta fram eldtåliga skyddskläder. Men att försöka avliva själva drakarna är en dålig idé, menar Andrew Hamilton.
– De har ju samma rätt att leva som andra djur. Jag tror mer på någon form av ingrepp som hindrar dem från att föröka sig, säger han.
Om även enhörningen är på väg tillbaka har forskarna olika uppfattning om. Enligt Andrew Hamilton är det inte troligt att de har legat i dvala som drakarna eftersom de är varmblodiga däggdjur. Edward Waters menar däremot av även enhörningen kan hitta en ny biologisk nisch inom en snar framtid.
– Om vi stöter på vilda enhörningar kan det vara en god idé att börja tämja dem igen. De kan spela viktig roll när det gäller att bekämpa drakarna, säger han.
Nyligen motionerade några riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna om att ordensväsendet bör återinföras även i Sverige. Andrew Hamilton varnar för vad det kunde leda till.
– Det skulle vara extremt farligt! Jag skulle vara särskilt orolig för den Svenska Kortnosingen. Riddare, även riktigt tuffa svenska riddare, skulle inte ha en chans mot den besten.

4 thoughts on “Forskarlarm: Drakarna på väg tillbaka

  1. Pingback: Drakarna på väg tillbaka? | En doktor i gjuteriet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.