svt-genikampen-2016-e05-8c69_720x405

Avsnitt 5. Här var det flera tävlingar ni aldrig fick se. Innan vi byggde flygplanen fick vi en räkneuppgift som skulle ge fördelar, men som bara gick att lösa om man kunde derivera arctan – och det kunde ingen av oss i huvudet. Nu kommer jag aldrig att glömma att derivatan av arctan x är 1/(1+x2), men när man lämnat gymnasiet har man ju tabellsamlingar för sådant.

Efter flygplanen fick vi i tävla i att göra varmluftsballonger med limstift, silkespapper, ståltråd och braständare. Det hade nog blivit bra tv av att se hur båda lagen råkade tända eld på ballong efter ballong. Men solen gassade, och det nog var bortåt 30 grader varmt, och dessutom blåste det. Det gjorde det omöjligt att få luften inuti en pappersballong tillräckligt varm för att få den att lyfta, så tävlingen utgick eftersom båda lagen misslyckades kapitalt.

Inför sista tävlingen visste jag att om vi förlorade skulle jag komma till duellen, och åka ut. Jinci och Karan skulle aldrig rösta på varandra, efter sin första lyckade matteuppgift ihop i avsnitt 1. Både Jesper och jag visste att de skulle rösta på mig, och jag antog att Jesper skulle rösta som dem. Strategi är min akilleshäl – jag kan inte “tänka schack” – så jag visste att jag skulle få stryk. Men jag blev ändå otroligt ledsen, mycket ledsnare än vad jag tror syns på tv.

 

Genikampen, avsnitt 5
Tagged on:                 

2 thoughts on “Genikampen, avsnitt 5

 • 2016/09/26 at 20:08
  Permalink

  Vi blev också ledsna! Men stolta och glada över din reaktion: att du så uppenbart blev ledsen över att behöva lämna människorna, uppgifterna och miljön. De flesta andra skulle primärt ha grämt sig över att inte ha vunnit.

  Reply
 • 2016/09/27 at 13:04
  Permalink

  Tack 🙂 Jag grämde mig nog en del över det också, men visste redan innan att jag med största sannolikhet skulle förlora. Hade spelat en hel del spel tidigare mot Jesper, och strategi är som sagt en svag punkt.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.