Nu börjar Nobelveckan. Jag inleder med porträtt av tre helt olika Nobelpristagare:

Nobelpristagaren Martin Karplus har inte bara revolutionerat kemin genom att vara med och lägga grunden för nya datorprogram för beräkningar av kemiska reaktioner. Han har också precis haft en stor fotoutställning i Paris med sina foton från 1950-talets Europa, och han har även praktiserat i köket på trestjärniga restauranger i Frankrike och Spanien. Läs mer här.

Fredspristagaren OPCW bedriver en lyckad kamp för en värld helt utan kemiska vapen. 82 procent av medlemsstaternas kända kemiska stridsmedel har förstörts, och bara sex länder står fortfarande utanför organisationen. Läs mer här.

Nobelpriset i kemi 1918 är ett av de mest kritiserade någonsin. Det gick till Fritz Haber, som var pådrivande för att Tyskland började använda kemiska stridsmedel under första världskriget. Ett märkligt livsöde. Fritz Haber var född jude, och uppfann insektsmedlet Zyklon B – samma medel som nazisterna använde för att gasa ihjäl miljoner andra judar under andra världskriget. Men hans upptäckter ligger också bakom konstgödseln som gör att jorden i dag kan föda många fler miljarder människor än vad som annars skulle vara möjligt. Läs mer här.

Tre Nobelpristagare
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.