Hobbitens hemliga vapen: D-vitamin

bilboHoppas du åt ordentligt av sillen och laxen på julbordet. Så här års, när solen står lågt på himlen, är fet fisk den viktigaste källan till D-vitamin, och D-vitamin kan vara ännu viktigare än du tror. Rekommendationerna för daglig dos har höjts, och i Tolkiens Midgård verkar D-vitaminintaget vara skillnaden mellan ond och god och mellan segerviss och besegrad. Läs mer här.

Tillägg: Det står i bildtexten att Legolas är en högalv trots att han också är en skogsalv. Jag ber om ursäkt för den missen.

 

Årets tio viktigaste upptäckter

T-celler

T-celler från kroppens immunförsvar angriper en tumörcell.

När tidskriften Science utser 2013 år viktigaste genombrott kommer cancerimmunterapi, som trimmar kroppens immunsystem att attackera cancerceller, på första plats. På listan finns också miniorgan, genomskinliga hjärnor, upphovet till kosmiska strålar och varför vi sover. Läs mer här den 22 december och här för prenumeranter.

Årets största fysikgenombrott: IceCube på Antarktis ser neutriner från yttre rymden

physics_world_breakthrough_ICLTidskriften Physics World har utsett årets tio största genombrott inom fysiken. På plats ett kom IceCube, ett jättelikt mätinstrument nere i isen på Antarktis, som för första gången har sett neutriner från bortom solsystemet. Det öppnar fönster mot osynliga delar av universum, precis som Galileos kikare gjorde. Läs mer här den 15 december och när som helst här för prenumeranter. (Grafiken om tjerenkovljus är fel på nätet men stämmer i papperstidningen.)

Att ha en dröm som man tror på, att genomföra den och visa att principen fungerar, och sedan få erkännandet som utnämningen till årets genombrott – det är både roligt och stort.

Det säger Olga Botner, IceCubes talesperson, professor vid Uppsala universitet, och dessutom min gamla handledare. Läs kortintervjun med henne här.

 

Tre Nobelpristagare

Nu börjar Nobelveckan. Jag inleder med porträtt av tre helt olika Nobelpristagare:

Nobelpristagaren Martin Karplus har inte bara revolutionerat kemin genom att vara med och lägga grunden för nya datorprogram för beräkningar av kemiska reaktioner. Han har också precis haft en stor fotoutställning i Paris med sina foton från 1950-talets Europa, och han har även praktiserat i köket på trestjärniga restauranger i Frankrike och Spanien. Läs mer här.

Fredspristagaren OPCW bedriver en lyckad kamp för en värld helt utan kemiska vapen. 82 procent av medlemsstaternas kända kemiska stridsmedel har förstörts, och bara sex länder står fortfarande utanför organisationen. Läs mer här.

Nobelpriset i kemi 1918 är ett av de mest kritiserade någonsin. Det gick till Fritz Haber, som var pådrivande för att Tyskland började använda kemiska stridsmedel under första världskriget. Ett märkligt livsöde. Fritz Haber var född jude, och uppfann insektsmedlet Zyklon B – samma medel som nazisterna använde för att gasa ihjäl miljoner andra judar under andra världskriget. Men hans upptäckter ligger också bakom konstgödseln som gör att jorden i dag kan föda många fler miljarder människor än vad som annars skulle vara möjligt. Läs mer här.

Spansk förmänniska släkt med mystisk sibirisk art

An artist's impression of the Sima de los Huesos early humansDet äldsta dna som någonsin kartlagts från en förmänniska gav forskarna en rejäl överraskning. Ett 400 000 år gammalt skelett från grottan Sima de los Huesos, bengropen, i norra Spanien ser ut som en neandertalare men har gemensamt mitokondrie-dna med den mystiska sibiriska Denisova-människan. Kanske är det en gemensam förfader, och kanske såg de ut som på bilden här ovan. Läs mer här (prenumeranter).

Mars hetare än någonsin

mars_jorden

Två nya rymdsonder, en indisk och en amerikansk, är just nu på väg mot Mars. Här på jorden vill fler än 200 000 personer få en enkelbiljett dit för att delta i en livslång dokusåpa som planetens första kolonisatörer, i det holländska projektet Mars One.

mars-one-brian-versteegMars One säger att de ska sätta de fyra första människorna på Mars redan om tio år. Det är det inte så många andra som tror på, däremot på att vi kommer att få se bemannade rymdfärder till Mars.

Utvecklingen framåt nu är ut i rymden. Vi kan hitta nya nischer på jorden. Men i rymden finns inga gränser. Det kommer alltid att finnas människor som är intresserade av att driva på det här. Därför kommer det att ske.

säger Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut. Läs mer i DN, här den 1 december och här för prenumeranter.

Vi som hellre stannar kvar på jorden kan i alla fall njuta av den här fantastiska filmen från europeiska rymdstyrelsen ESA: Flyover of Mars.