Mörk materia, och ett scoop

CEDw9NGUMAAv0tP

 

I början av veckan gick jag runt och frågade folk på DN:s redaktion vad mörk materia är. Inte bara för att vara elak. Mest var det för att ta reda på vad mannen på gatan, Nisse i Hökarängen eller så kallat vanligt folk vet eller tror.

Jag fick många fantasifulla svar, där “svarta hål” var ett återkommande begrepp.

Sanningen är ju att inte heller världens mest insatta kosmologer har en aning om vad mörk materia är, trots att den utgör 27 procent av universum. (Den vanliga materian, som vi vet något om, är bara 5 procent av universum. De resterande 68 procenten är mörk energi, som är ännu mer gåtfullt.) Den hetaste kandidaten är i alla fall wimps, weak interacting massive particles, eller tunga elementarpartiklar som känner av den så kallade svaga kraften.

Miljarder wimps kan gå rakt igenom dig varje sekund, men bara en gång i månaden kolliderar någon av dem med en atom i din kropp,

säger Katherine Freese, en av världens ledande forskare inom kosmologi och astropartikelfysik, nyrekryterad till Stockholms universitet och föreståndare för Nordita, Nordiska institutet för teoretisk fysik. Läs mer här.

Jag snubblade också på ett scoop: den mörka materian upptäcktes inte av Fritz Zwicky, som alla trott. Svensken Knut Lundmark var tre år före, enligt en nyupptäckt artikel.

CEDzWF2VAAAU6uY

Knut Lundmark och hans nära vän, assistent och privatsekreterare Martin Johnson planerar observationer av en solförmörkelse från flygplan år 1948. Foto: www.knutlundmark.se

P.S. Har du dålig koll på den svaga kraften, och de andra fundamentala krafterna? Jag kan tyvärr inte förklara det bättre än xkcd:

fundamental_forces

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.