Foto: Ali Ertürk
Foto: Ali Ertürk

I december 2013 skrev jag om tidskriften Science lista över årets tio största vetenskapliga genombrott. Ett av de mest fascinerande var en metod att skapa genomskinliga hjärnor. Nu har tekniken kommit ännu längre, och Ali Ertürk och hans kollegor vid institutet för forskning om stroke och demens vid Ludwig-Maximilian-universitetet i München kan göra hela försöksdjur genomskinliga.

Ali Ertürk är också fotograf, och när han var yngre gick han ofta ut mitt i  natten när det var stjärnklart, månen inte lyste och det inte fanns gatlyktor och andra lampor i närheten, för att fotografera stjärnhimlen.

Då är Vintergatan synlig för blotta ögat. På samma sätt ville jag ta bort hindren för det vi kan se i  våra mikroskop, så att vi kan upptäcka vad som verkligen döljer sig bakom förhänget. Att ta bilder av komplicerade kopplingar i nervsystemet blev min främsta passion i forskningen.

I genomskinliga råttor kan forskarna se allt
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.