Listan med forskare jag vill prata med växer, liksom högen med böcker jag ska läsa (även om de flesta av dem inte har kommit fram fysiskt än). Detta forskningsområde verkar vara helt dominerat av män, kan jag konstatera.

Min egen intelligens är inte på topp efter en vecka med feber och snuva. Jag kanske borde ha med ett kapitel om det – om sjukdom och andra fysiska tillstånd (graviditet? Amning?) påverkar våra kognitiva förmågor, och i så fall hur.

Skriva bok: Dag 5
Tagged on:             

3 thoughts on “Skriva bok: Dag 5

 • 2018/09/08 at 11:12
  Permalink

  Du har ju hört uttrycket “mjölk i brösten, gröt i hjärnan”? Själv tänkte jag alltid att det mest berodde på sömnbristen samt bristen på vuxet sällskap. Skulle därför vara mycket intressant att veta mer!

  Reply
 • 2018/09/08 at 11:14
  Permalink

  Ska jag förstå dig som att intelligensforskning alltså framför allt handlar om män som skriver om AI? Bara det är ju värt en egen betraktelse!

  Reply
 • 2018/09/08 at 15:11
  Permalink

  Ja, både när det gäller AI och böcker och artiklar om mänsklig intelligens är mansdominansen slående. Varför vissa forskningsfält är mer mansdominerade än andra har jag en massa teorier om, som jag kanske får utveckla någon gång. När DN lanserade Genusroboten i våras https://twitter.com/DagensNyheterMJ/status/981486991111008258
  som varje månad skickar ett mejl med en sammanställning av citerade och omnämnda kvinnor respektive män i ens artiklar blev det i alla fall uppenbart att jag nog har minst andel kvinnor i mina artiklar av alla journalister på tidningen.

  Det där med amningshjärna har jag personligen alltid ansett vara en myt, men så har jag haft turen att ha barn som gillat att sova om nätterna även som mycket små 🙂 Det måste i alla fall ha gjorts studier på det.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.