5 thoughts on “Smarta hjärnor sorterar bort mest information

 • 2013/05/28 at 19:15
  Permalink

  Den här artikeln gjorde både mig och Albert alldeles mållösa. Vad i hela friden betyder detta? Sambandet är tydligen oerhört starkt, men hur ska man tolka det? Har det med koncentrationsförmåga att göra kanske, eller förmågan att se eller skapa samband?

  Ja det här tål att fundera på. Och nu får jag testa om jag överhuvudtaget ser några moln där ute eller om min IQ är för hög…

  Reply
 • 2013/05/28 at 19:26
  Permalink

  Forskarna själva var lika mållösa. I första lilla studien fick de en korrelation mellan IQ och tiden det tog att upptäcka hur de stora bilderna rörde sig på 67%. Detta gjorde dem misstänksamma, så de gjorde om studien med flera deltagare, mer omfattande IQ-test och en hel del ändringar för att rensa bort felkällor – till exempel lät de stora och små bilder komma i slumpvis ordning för att undvika effekter av att försökspersonerna aktivt ansträngde sig för att se små bilder, och de la också till bilder som inte alls hade med försöket att göra – och fick en korrelation på 71%. I andra studier av IQ och olika former av sinnesintryck ligger korrelationen på 20-40%.
  Men vad betyder det? Det är frågan.

  Reply
  • 2013/05/28 at 22:16
   Permalink

   Två associationer:
   En specialpedagog berättade att lågpresterande barn, enligt hennes erfarenhet, ofta hade koncentrationssvårigheter. Så fort något hände i klassrummet måste de titta, tappade tråden och fick börja om på nytt med sin uppgift. De högpresterande däremot stördes sällan ens av bråk utan jobbade alltid på med sina uppgifter, och fick mycket bättre resultat.
   Och jag har då och då träffat mycket skärpta människor, kanske ofta forskare eller ingenjörer, som helt verkat sakna känsla för de större sammanhangen på många områden: samhälleligt, kulturellt, socialt. Missar man något viktigt när hjärnan sållar för mycket på egen hand?

   Reply
   • 2013/05/29 at 04:45
    Permalink

    En doktorandkollega brukade prata om partiell dumhet, som han tyckte var väldigt vanligt bland forskarna på universitetet – det vill säga att högintelligenta människor har svårt att förstå en hel del.

    Reply
 • Pingback:Smarta hjärnor sorterar bort mest information | En doktor i gjuteriet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.