Stöd i skolan livsviktigt för barn med adhd

Antalet adhd-diagnoser ökar. Samtidigt sänker Stockholms stad anslagen till barn med särskilda behov. Läkemedel mot adhd hjälper på många sätt, och nya studier visar att de minskar risken för brottslighet, trafikolyckor och drogmissbruk. Men extra stöd i skolan kan vara livsavgörande för barn diagnosen.

Att adhd överhuvudtaget finns som diagnos beror på att vårt samhälle ställer höga krav på organisation och planering. Om det inte fanns fördelar med att reagera snabbt på impuls och vara medveten om allting som händer runtomkring skulle adhd inte vara så vanligt.

Om jag blir fast på en öde ö skulle jag hellre vilja vara med någon med adhd som kan göra saker än med en forskare som sitter och räknar

säger Paul Lichtenstein, professor i genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet.

Percy Jackson, en av mina favoritromanfigurer, får veta att hans adhd och dyslexi beror på att han är son till Poseidon och har en hjärna som är förberedd för strid med monster och titaner. Andra filmen om honom, Percy Jackson och Monsterhavet, hade premiär förra veckan, men jag rekommenderar böckerna istället. Läs mer i min artikel i dagens DN: här den 1 september, och här när som helst om du är prenumerant.Percy Jackson

 

2 thoughts on “Stöd i skolan livsviktigt för barn med adhd

  1. Det var inget prat om ADHD när jag gick i skolan, jag är för gammal för det. Men vi hade speciallärare som stöttade de barn som behövde, när de behövde det. I smågrupper. Individuell hjälp, ingen diagnos, ingen stigmatisering. Men inte vet jag vad som blev av dem sedan, så något facit har jag inte!

  2. Jag vet en från skolan som fick diagnos, och medicin, i 40-årsålders, och till slut kunde få ordning på sitt liv, och inte minst förstå sig själv. Men individuell hjälp tror jag absolut på. Hörde just Filosofiska rummet om diagnoser på radion, där de bland annat sa att adhd inte längre är ett stigma bland ungdomar eftersom diagnosen är så vanlig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.