Dagens vetenskapssida är en artikel som jag har velat skriva i mer än 25 år. Ända sedan jag första gången hörde talas om den svenske matematikern Arne Beurling har jag undrat hur hans bedrift att forcera tyskarnas oknäckbara krypto under andra världskriget förhåller sig till vad Alan Turing och de andra brittiska kodknäckarna gjorde när de besegrade Enigma och andra tyska kryptomaskiner.
När jag var i London i höstas passade jag på att ta en utflykt till Bletchley Park (rekommenderas!). På fredag har filmen “The Imitation Game” svensk premiär (rekommenderas också, om man inte är för petig med att alla historiska fakta ska vara korrekta), och under året kommer en bok om Arne Beurlings första hustru Britta Österberg ut (“Kärlekens kod och Krigets. En bok om Britta Östberg och Arne Beurling, hon läkare, han kryptoforcerare. Drömmen om den kreativa kärleken under FRA:s hemligstämpel”, av Lasse Eriksson. Rekommenderas verkligen).
Min artikel om de båda genialiska matematikerna och kryptoforcerarna kan ni läsa här.
Hej!
Läste med stort intresse din artikel i söndagens DN. Vet du vilket förlag som ger ut boken Kärlekens koder och Krigets?
Roligt att höra! Jag vet att Lasse Erikssons fru Kristina Östberg jobbar med att få manuset färdigt, och jag tror att förlaget är Natur och Kultur, men jag är inte helt säker.
Pingback:Kodknäckarna | En doktor i gjuteriet
Pingback:Matematikern insjuknade i paranoid schizofreni – nu får han ännu ett pris | Maria Gunther Axelsson
Pingback:Kärlekens kod – och krigets | Maria Gunther Axelsson