Unik övervakning avslöjar kärnvapenprov

CTBT

 

Före påsk träffades en grupp framstående politiker och diplomater – GEM, Group of Eminent Persons – i Stockholm för ett första idémöte om hur de åtta sista länderna med möjlighet att utveckla kärnvapen ska förmås att ratificera kärnvapenprovstoppsavtalet så att det kan träda i kraft. Söndagens vetenskapssida handlade om det, och om det unika nätverk av mätstationer som övervakar planeten och kan avslöja alla kärnvapensprängningar under och över jord och i haven. Missa inte Stefan Rothmaiers fina grafik om alla provsprängningar.

Och nu tar jag två veckors paus från vetenskapssidan.

Ingen ny Einstein i framtiden

EinsteinI morgon är det 59 år sedan Albert Einstein dog, och i år är det 150 år sedan Rudolf Wall startade Dagens Nyheter. Det senare firar vi nästan varje dag med artiklar från tidningens långa historia, med kommentarer. Här är min debut på sidan, om hur Albert Einstein är en ytterst dålig sinnebild för den typiske forskaren, i alla fall nu, och förmodligen i framtiden. Men föreläsningen han höll i Göteborg 13 juli 1923 hade jag gärna hört.

 

IPCC:s rapport: Bråttom att minska utsläppen om vi ska klara klimatmålen

PachauriKlimatpanelen IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri:

High speed mitigation train needs to leave the station very soon and all of global society needs to get on board.

I förmiddags presenterade panelen tredje delen av sin rapport om läget för klimatet: hur utsläppen ska minska. Läs mer här.

 

“Bara vetenskapen kan rädda oss från undergång”

Foto: MAGNUS HALLGREN

Foto: MAGNUS HALLGREN

Den kontroversielle megastjärnan Craig Venter, som kartlade den mänskliga arvsmassan och skapade den första konstgjorda organismen, var i Stockholm i veckan. Framöver kommer det inte gå att dela inlåsta artiklar till alla, men prenumeranter kan läsa min intervju med honom här.

IPCC: “Vi kan nå klimatmålen”

Foto: Johan Wingborg

Foto: Johan Wingborg

Nästa vecka möts FN:s klimatpanel igen, i Berlin denna gång, för att enas om sin tredje delrapport om klimatläget: hur utsläppen och klimatförändringarna kan hejdas. Jag har intervjuat Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och en av rapportens huvudförfattare. Han menar att det verkligen spelar roll att vi som privatpersoner väljer att leva klimatvänligt.

Det gör det i allra högsta grad, på samma sätt som det spelar roll att jag röstar, att jag uppfostrar mina barn till goda människor, och väljer att leva etiskt