Vanligt insektsmedel skadar humlor och solitärbin

original

Insektsmedel med så kallade neonikotinoider är en känslig fråga, minst sagt. Fantastiska för odlarna, men fler och fler studier verkade tyda på att de även stör humlor och bin – de får svårt att navigera och hitta hem, bland annat. Men insektsgiftbranschen var tveksam. Studierna var gjorda på labb, och med alldeles för höga koncentrationer, och i naturen kan humlor och bin själva välja bort mat med insektsmedel, menade de. EU införde ändå ett tvåårigt stopp för några av medlen i december 2013 i väntan på fler resultat.

Och i veckan kom de. Två imponerande studier i  Nature. Den ena är svensk, och visar vad som händer i naturen. Forskarna har studerat humlor, vilda bin och honungsbin vid 16 rapsfällt i södra Sverige – hälften behandlade, hälften inte. I den andra fick humlor och bin sitta ett dygn i en bur med två mattuber – en med neonikotinoider i mycket svag koncentration, den andra utan. Efteråt vägde forskarna tuberna för att se vad insekterna hade ätit.

Jag hade inte förväntat mig ett så tydligt resultat.

säger Maj Rundlöf, forskare vid biologiska institutionen vid Lunds universitet, som ledde den svenska studien.

Vi blev verkligen chockade.

säger Geraldine Wright vid universitetet i Newcastle som deltog i den andra.

Läs mer här.

För mer bakrund: BBC har gjort en mycket bra dokumentär om hoten mot våra bin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.