Målning från Kapovagrottan i Uralbergen i Ryssland
Målning från Kapovagrottan i Uralbergen i Ryssland

Den ullhåriga mammuten levde i norra Europa, Asien och Nordamerika från cirka 1 miljon år sedan och finns avbildad på grottmålningar i hela Europa. För runt 11 000 år sedan försvann den från större delen av området och överlevde bara på några öar utanför Sibirien och Alaska. Den sista kända populationen fanns på Wrangels ö utanför nordöstra Sibirien, och dog ut för 4 000 år sedan.

Nu har forskare vid Naturhistoriska riksmuseet kartlagt hela arvsmassan för en av de allra sista individerna, och jämfört med en 40 000 år äldre mammut. Resultaten visar både på en dramatisk historia och inavel i flocken mot slutet. Läs mer här.

En mammutbete vid en flod på Tajmyrhalvön i Sibirien. Foto: Love Dalén
En mammutbete vid en flod på Tajmyrhalvön i Sibirien. Foto: Love Dalén
Ullhåriga mammutens historia skriven i dna
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.