CHcLxhGWIAAfi4p

Vårens sista vetenskapssida handlar om Pluto och New Horizons. Den 14 juli blir New Horizons den första rymdsonden som kan undersöka Pluto på nära håll. Pluto upptäcktes av Clyde Tombaugh vid Lowellobservatoriet i Arizona år 1930. Nu finns lite av hans aska med ombord, och när New Horizons fortsätter sin färd ut i rymden blir Clyde Tombaugh alltså den första människan någonsin som lämnar solsystemet.

Resan har varit lång. När New Horizons lämnade jorden i januari 2006 var Pluto fortfarande  solsystemets nionde planet. Randy Gladstone vid Southwest research institute i San Antonio i Texas tycker att degraderingen till dvärgplanet inte betyder någonting:

När Pluto blev en dvärgplanet började folk säga att hela projektet var bortkastade pengar. Hur kan man tänka så? Pluto finns kvar och har inte förändrats ett dugg, och är lika intressant som tidigare.

Första närkontakten med Pluto närmar sig
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.