Miljontals år gamla reptiler bekänner färg

havsreptilerDet är lite ”Jurassic Park” över det hela. Precis som i den filmen tittar vi på djurens egna biomolekyler. När filmen kom ut var det helt omöjligt. Men nu helt plötsligt så gör vi det.

Det säger Johan Lindgren på geologiska institutionen vid Lunds universitet. Han och hans kolleger har undersökt skinn från en 190 – 196 miljoner år gammal fisködla, en 85 miljoner år gammal mosasaurie (en jättelik släkting till varanödlan) och en havslädersköldpadda som levde för 55 miljoner år sedan. Forskarna kan nu för första gången säga vilken färg djuren hade, och dessutom en hel del om hur de levde. Läs mer här den 12 januari och när som helst här för prenumeranter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.