Lite mer om epostintervjuer: De har en stor fördel. Man slipper transkribera. Men i gengäld får man bara citat som inte går att använda i artiklar (och böcker), eftersom nedskrivna, överarbetade (jo, det är antingen överarbetade formuleringar eller intetsägande standardsvar som skickas till alla journalister), utförliga svar aldrig kan mäta sig med de direkta svar man får under en muntlig intervju.

Min sista kommentar om detta: det går inte att skicka alla frågor i förväg. Bara när jag redan är säker på exakt vilka svar jag kommer att få kan jag förutsäga vad jag kommer att fråga – och då blir intervjun rätt meningslös.

I går blev jag förresten själv intervjuad, av Uppsala teknolog- och naturvetarkårs tidning Techna. Svåraste frågan: Vem är du i Harry Potter? Dobby var det första namn som dök upp i huvudet, obegripligt nog, följt av Xenophilius Lovegood, men jag gav ett halvtråkigt svar (lika mån om att förstå allt som Hermione, lika klumpig som Tonks). Funderar fortfarande. Förslag från mina Facebookvänner: Minerva McGonagall och Sirius Black.

Skriva bok: Dag 17
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.