Amerikas indianer släkt med européer och Adlig brödratrios 400-åriga bluff

Två artiklar om hur proffs och amatörer har skrivit om historien med hjälp av dna-analys:

thehermitage182En treårig brunhårig, brunögd och fräknig pojke som begravdes vid Bajkalsjön för 24 000 år sedan har blivit den äldsta moderna människan som har fått sin arvsmassa analyserad, med förvånande resultat. Han är nära släkt med både oss nordeuropéer och med Amerikas urbefolkning, men inte med dagens östasiater. Uramerikanerna är alltså inte bara östasiater som forskarna tidigare trott. Läs mer här den 24 november och när som helst här för prenumeranter.

Bureus

På 1620-talet adlades bröderna Andreas, Jonas och Olof Bure. De hävdade att deras farfars farfars far tillhörde Bureätten, just kartlagd av Johannes Bureus på bilden ovan. Det var högsta mode att vara en Bure på 1600-talet, och ätten har omgetts av massor av myter sedan dess. Nu, 400 år senare, har några släktforskare använt dna-analys för att avslöja brödernas bluff: några riktiga Burar var de inte. Läs mer här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.