Kometjägaren Rosetta i hamn

Screen Shot 2014-08-24 at 09.02.48

Det är som att öppna Tutankhamons gravkammare efter att ha kutat runt länge bland pyramiderna och sett sig mätt på kameler och ökensand. Nu öppnar vi gravkammaren och får se föremål som lämnats där för tusentals år sedan – eller i vårt fall för 4,5 miljarder år sedan.

Nu är kometjägaren Rosetta framme vid sin komet efter tio långa ensamma år i rymden, och astronomen Björn Davidsson vid Uppsala universitet beskriver känslan. Det är första gången någonsin vi kan studera en komet på nära håll, och till och med landa på den, och tre svenskar är ansvariga för instrument ombord. Prenumeranter kan läsa mer här, på höstens första vetenskapssida, och även se en fin animation av sondens långa färd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.