Geniets sista show

original

Possibly the greatest man in the world.

Så beskriver IgNobel-prisets instiftare Marc Abrahams Sir Dr NakaMats, uppfinnare (3 500 patent, enlig egen uppgift), återkommande gäst i japanska tv-program och ständig kandidat till politiska poster, till exempel guvernör i Tokyo. Han har fotograferat och analyserat allt han ätit sedan 1970, och har sagt att han ska leva tills han blir 144 år.

Så verkar det inte bli. I sommar fyller han 87 år, och han kommer enligt sina läkare att dö av sin prostatacancer innan året är slut.

Det finns ingen bot för cancern, så jag håller på att uppfinna min egen behandling. Tre av tio delar är färdiga, de andra sju ska bli klara i slutet av veckan

säger  han själv, i min intervju med honom.

I morgon, måndag 30 mars, håller han vad som kan vara sitt livs sista föreläsningar, tillsammans med Marc Abrahams och några andra IgNobelprisvinnare, klockan 15 på KI i Solna och klockan 18.30 på Boulevardteatern i Stockholm (biljetter kan köpas här). Är ni i närheten bör ni inte missa tillfället.

Godare påskmat? Servera den så här

Screen Shot 2015-03-29 at 08.22.19

Att äta och dricka är det mest multisensoriska vi gör. Alla sinnen påverkar upplevelsen

säger Charles Spence, professor i experimentell psykologi vid universitetet i Oxford. Utnyttja det i påsk! Servera maten på rött porslin, med tunga bestick, och lägg upp grönsakerna som en målning av Kandinsky. Och gör efterrätten lite sötare med ljus pianomusik.

Men ät inte på natten, och förläng livet med nyttig, och mindre, mat. Läs mer här.

 

Första genetiska kartläggningen av en nation

Island är unikt på många sätt. Ett mycket stort antal människor är ättlingar till ett litet antal förfäder. Det finns detaljerade släktregister som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden, och dessutom utförliga medicinska journaler. Och nu har Kári Stéfansson och hans företag Decode kartlagt den genetiska mångfalden för hela nationen.

Dofter och färger – bara en tolkningsfråga

CAICyb9UUAAckUNSer vi verkligen samma värld? Efter två veckor är forskarna fortfarande inte överens om varför vi tolkar bilden på klänningen så totalt olika (jag kan, som sagt, bara se en vit- och guldrandig klänning).

Och dofter: att vi har så svårt att identifiera och sätta ord på dem beror inte alls på att hjärnans luktcentrum har få förbindelser med språkcentrum, som västerländska psykologer har hävdat. Vi pratar bara fel språk. Jahai-folket i Malaysia har ord för dofter som är lika generella som våra färgord, och har inga problem alls med att beskriva lukter. Läs mer här.

CAKcJLlUMAEGdKH

Cheneleg, som talar det hotade språket jahai, i keps med mycket passande text: Limited edition. Foto: Niclas Burenhult